Bedrijfspandtaxatievergelijk.nl
De vergelijk website voor een bedrijfspand taxatie

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Dit is een overeenkomst welke u kunt aanvragen bij de belastingdienst. Het wordt gebruikt bij een taxatie van een bedrijfspand. Deze wordt dan gedaan door een taxateur, samen met een taxateur van de Belastingdienst. Naast het bepalen van de waarde bepalen de taxateurs tijdens zo’n vaststellingsovereenkomst ook het vermogen van de ondernemer/onderneming en de inbreng- of ontrekkingswaarde bij een onderneming.
De vaststellingsovereenkomst is in het leven geroepen omdat er uiteraard in het belastingrecht belangrijke maar ook veel regels gelden. Deze regels maken het iedereen niet altijd even helder en duidelijk. Er zijn vaak erg veel onduidelijke en ingewikkelde regels. Mocht er een geschil zijn dan is het niet altijd verstandig om de gang naar de rechter te maken. Dit duurt vaak erg lang, kost bergen geld en geeft vaak zekerheid of duidelijkheid op korte termijn. Daarom wordt er sinds lange tijd afspraken gemaakt tussen de belastingdienst en de belastingplichtigen om daarmee veel onzekerheid en geschillen over de belastingheffing te voorkomen of te beëindigen.

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij u en wij kunnen vaststellen welke rechten en plichten tussen ons zullen gelden in een bepaalde situatie. Vaak wordt de vaststellingsovereenkomst gebruikt als een bindende regeling om een bestaand geschil op te lossen of een geschil te voorkomen. Zowel u als wij zijn gebonden aan wat in de overeenkomst is vastgesteld.

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de eigenaar en de belastingdienst kunnen vaststellen welke rechten en plichten tussen beide partijen gelden in een bepaalde situatie. Vaak wordt de vaststellingsovereenkomst gebruikt als een bindende regeling om een bestaand geschil op te lossen of een geschil te voorkomen. Zowel de eigenaar als de belastingdienst zijn gebonden aan wat in de overeenkomst is vastgesteld. In de meeste gevallen is er sprake van een vaststellingsovereenkomst bij kwesties die feitelijk van aard zijn, denk hierbij aan de waarde van een pand, de afschrijvingstermijn van een bedrijfsmiddel of de hoogte van het salaris dat een directeur-grootaandeelhouder minimaal moet verdienen. Maar de afspraak kan ook betrekking hebben op feiten die zich in de toekomst zullen afspelen.

Indien er een belastingschuld is, die de belastingdienst moet vaststellen, dan moeten zij rekening houden met de vaststellingsovereenkomst, maar ook u als eigenaar moet zich houden aan de vaststellingsovereenkomst. Bij de jaarlijkse aangifte moet u zoals in de vaststellingsovereenkomst bepaald ook uw aangifte doen.


Bedrijfspandtaxatie nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2013 ruim 5.620 aanvragen - Totaal 351 beoordelingen
Gemiddelde score 8,5